fbpx

5 σημεία που κάνουν την ιστοσελίδα σας να ξεχωρίζει

Η συνταγή επιτυχίας της ιστοσελίδας σας με απλά λόγια. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τα σημεία που πρέπει να προσέξετε για να μετατρέψετε τους επισκέπτες σας σε πελάτες.
σχεδίαση και κατασκευή ιστοσελίδας

Και μόνο στη σκέψη να αποκτήσετε ιστοσελίδας σας πολλοί το αφήνετε για το μέλλον. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να συνδυάσετε και να λάβετε υπόψη, που κάνουν το εγχείρημα αποτρεπτικό.

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που επιθυμείτε να το αξιοποιήσετε για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας ή την επιρροή σας, τότε γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο. Η ιστοσελίδα σας άλλωστε, δεν αρκεί να είναι ωραία, πρέπει ταυτόχρονα να σας φέρνει έσοδα.

Οι περισσότεροι σχεδιαστές εστιάζουν την προσοχή σε ένα καλό σχέδιο και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Για αυτό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του συνεργάτη σας.

Στην ArtisWeb σχεδιάζουμε ιστοσελίδες που είναι αισθητικά ωραίες ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνουν τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Σε αυτό το άρθρο σας προσφέρουμε τις αρχές πάνω στις οποίες κατασκευάζουμε τις ιστοσελίδες σας.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα σημεία που καθορίζουν την επιτυχία των ιστοσελίδων σας:

1. Έχουν σωστή σχεδίαση  

Είναι βελτιστοποιημένα για κινητές συσκευές

Μας αρέσει ή όχι η εποχή που στο διαδίκτυο έμπαινες μόνο από τον σταθερό Η/Υ έχει παρέλθει. Πάνω από το 50% των αναζητήσεων γίνεται από φορητές συσκευές και το ποσοστό αυτό συνεχώς αυξάνει. Επομένως, από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι η βελτιστοποίηση για κινητά.

Ο σχεδιασμός λοιπόν της ιστοσελίδας θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις οθόνες και μεγέθη.

μεγάλη ταχύτητα ιστοσελίδας

Η ταχύτητα κερδίζει το χρόνο των επισκεπτών

Αν η ιστοσελίδα χρειάζεται πάνω από 4 δευτερόλεπτα για να φορτώσει, τότε καλύτερα να μοιράζετε φυλλάδια.

Όσο πιο αργή η ιστοσελίδα, τόσο αυξάνει η πιθανότητα οι χρήστες να φύγουν από αυτή. Συγκεκριμένα η Google προτείνει ότι μία ιστοσελίδα θα πρέπει να φορτώνει το πολύ σε 3 δευτερόλεπτα ώστε να μπορεί να κρατήσει τους επισκέπτες της.

Επομένως, οι ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ώστε να μην απογοητεύει τους επισκέπτες σας, οι οποίοι δεν θα αργήσουν αρκετά μέχρι να κάνουν την επόμενη αναζήτησή τους.

Αν λοιπόν θέλετε να κερδίσετε τον χρόνο των ενδιαφερόμενων επισκεπτών σας, η ταχύτητα είναι από τα κυριότερα σημεία προσοχής.

Έχετε υπόψη σας ότι όσο γρήγορη και να είναι η ιστοσελίδα, αν ο server χρειάζεται ένα «αιώνα» μέχρι να αποκριθεί, μη περιμένετε η ιστοσελίδα να είναι γρήγορη. Επομένως, επιλέγουμε εταιρείες φιλοξενίας που να προσφέρουν ικανοποιητικές ταχύτητες.

Όλα είναι στην θέση που τα περιμένεις

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σου ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα όσον αφορά τον τρόπο που περιηγούνται στο διαδίκτυο. Έχουν αποκτήσει ένα τρόπο σκέψης και τον ακολουθούν κάθε φορά που μπαίνουν σε μία ιστοσελίδα.

σκαρίφημα ιστοσελίδας

Όσο και αν θέλουμε να καινοτομήσουμε στο σχεδιασμό, αν οι επισκέπτες δεν βρίσκουν το μενού στη θέση που περιμένουν, θα απομακρυνθούν σύντομα από την ιστοσελίδα, όπως φαίνεται στα ακόλουθα παραδείγματα:

1. όταν το λογότυπο της ιστοσελίδας είναι στο κέντρο, τότε για τους χρήστες είναι έξι φορές πιο δύσκολο να βρουν την αρχική σελίδα. Και γιατί είναι τόσο σημαντικό, γιατί είναι το πρώτο μέρος που θα πάνε αν αισθανθούν ότι έχουν χαθεί.

2. όταν είναι δύσκολο να βρει το μενού ή ακόμα χειρότερα δεν το βρίσκει με τίποτα. Τις περισσότερες φορές οι επισκέπτες απογοητεύονται και απλά φεύγουν.

Επομένως, ακολουθούμε σταθερά μοτίβα σχεδίασης και προσπαθούμε να δώσουμε τη δικιά μας αισθητική σε όλα τα υπόλοιπα σημεία της ιστοσελίδας.

2. Έχουν ταυτότητα και μέσα από αυτή εκφράζουν εσάς

Χρησιμοποιούμε κατάλληλες γραμματοσειρές, βάρη και μέγεθος

Το είδος των γραμματοσειρών και ο μεταξύ τους συνδυασμός είναι από τα πρώτα σημεία που θα μιλήσουν στο υποσυνείδητο των επισκεπτών σας. Πίσω από αυτό φυσικά βρίσκονται ώρες ανάγνωσης διαφορετικών μέσων και ειδών συγγραφής.

Αν λοιπόν θέλουμε να δώσουμε ύφος αυστηρό στην ιστοσελίδα μας, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε παιχνιδιάρικη γραμματοσειρά.

Επίσης, η χρήση πάνω από δύο γραμματοσειρών αλλοιώνει την εμφάνιση και την ταυτότητα της ιστοσελίδας.

Όσον αφορά το μέγεθος και τα βάρη που επιλέγουμε, θα πρέπει να κατανοούμε τον τρόπου που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Η αντίθεση και η σύγκριση μεταξύ των γραμματοσειρών είναι που μας τραβάει την προσοχή.

Ως αποτέλεσμα, οτιδήποτε θέλουμε να τονίσουμε, όπως οι τίτλοι των κειμένων, θα πρέπει να ξεχωρίζει από το κυρίως κείμενο. Αυτό το πετυχαίνουμε με τη χρήση μεγαλύτερου μεγέθους και βάρους γραμματοσειράς.

Τέλος, το κείμενό μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευανάγνωστο, επομένως πολύ το μικρό μέγεθος ή η πολύ μεγάλη πυκνότητα, απλά κουράζει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.

Μελετάμε καλά τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε

Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για να καταστρέψουμε την αισθητική μίας ιστοσελίδας είναι η απερίσκεπτη χρήση των χρωμάτων. Εδώ είναι που θα κριθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό η τελική εμφάνιση της ιστοσελίδας σας και για αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

επιλογή χρωμάτων που ταιριάζουν με την ταυτότητά σας

Τα συναισθήματα που θα μεταφέρετε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας, εξαρτώνται από τα χρώματα που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, το κόκκινο θα δώσει ζωντάνια, ένταση και πάθος ενώ το μπλε ηρεμία και κύρος.

Η ταυτότητα της δραστηριότητά σας θα πρέπει να αποτυπώνεται στα χρώματα που χρησιμοποιείτε, για αυτό και το πιο βασικό σημείο στη σχεδίαση της ιστοσελίδας είναι η κατανόηση της ταυτότητας της επιχείρησής σας.

Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιούμε χρώματα με μέτρο και δεν το παρακάνουμε.

3. Έχουν περιεχόμενο που να αξίζει την προσοχή των επισκεπτών σας

Εστιάζετε την προσοχή σας στις ανάγκες των επισκεπτών

Ο πιο εύκολος τρόπος για να διώξετε ένα επισκέπτη από τον χώρο σας είναι να αρχίσετε μιλάτε για κάτι που απλά δεν τον ενδιαφέρει. Το σίγουρο είναι ότι έχει λίγο διαθέσιμο χρόνο οπότε δύσκολα θα αφιερώσει αρκετό σε κάτι που δεν τον απασχολεί.

Παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι σε αρκετές ιστοσελίδες το περιεχόμενο δεν εστιάζει στους επισκέπτες και το πως αυτοί μπορούν να επωφεληθούν. Αντίθετα, αναφέρουν ιστορία για το πόσο εξαιρετικοί είναι οι ίδιοι.

Οι επισκέπτες σας όμως έχουν επιθυμίες, στόχους, φόβους, άγχη και προβλήματα!

Αν σχεδιάσετε την ιστοσελίδα σας με τρόπο που να δίνει μια ικανοποιητική απάντηση ή εξήγηση στα προηγούμενα, τότε οι επισκέπτες σας θα συνεχίσουν να έρχονται σε εσάς. Αν συνεχίσετε να τις προσφέρετε, να είστε σίγουροι ότι θα γίνουν πελάτες σας.

Όπως είπαμε, ο στόχος μιας ιστοσελίδας είναι να μετατρέψει τους επισκέπτες σας σε πελάτες σας.

Οι επισκέπτες σας διαβάζουν το περιεχόμενό σας γρήγορα

Για να μη νομίζετε ότι όσα γράφονται στο διαδίκτυο διαβάζονται στο σύνολό τους, σας υπενθυμίζουμε ότι οι χρήστες της ιστοσελίδας σας θα διαβάζουν κατά μέσο όρο το 28% του περιεχομένου της.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να γράφετε λιγότερα!

Αντίθετα, θέλουμε η ιστοσελίδα να είναι ευανάγνωστη και να παρέχει σημεία προσοχής στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί, χωρίς να χρειάζεται να διαβάσει όλο το περιεχόμενο.

περιεχόμενο της ιστοσελίδα σας

Αυτά τα σημεία είναι οι τίτλοι και οι υπότιτλοι, οι μικρές παράγραφοι, μορφοποίηση του κειμένου, οι λίστες, τα εισαγωγικά, οι εικόνες…

Με αυτό τον τρόπο δίνετε στο περιεχόμενό την αίσθηση ότι διαβάζετε εύκολα, γεγονός που το κάνει να φαίνεται πιο ενδιαφέρον.

Τα κενά σημεία ξεκουράζουν το μάτι και την σκέψη

Στις ιστοσελίδες μας θέλουμε να υπάρχουν αρκετά κενά σημεία με τρόπο βέβαια που να διατηρούν τη συνοχή της.

Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουμε στους επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενό, αυξάνουμε την προσοχή τους, το κάνουμε να φαίνεται πιο ξεκούραστο ευανάγνωστο και σαφές.

Όταν δεν έχετε αρκετό κενό χώρο, προκαλείτε άγχος και σύγχυση στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας. Ταυτόχρονα, χάνετε την δυνατότητα να τονίσετε τα σημεία που επιθυμείτε.

Από τη άλλη, αν τα κενά είναι ιδιαίτερα μεγάλα τότε η ιστοσελίδα χάνει τη συνοχή της.

4. Έχουν γραφικά και εικόνες που χαράζονται στην μνήμη

Χρειάζεστε φωτογραφίες που να έχουν φτιαχτεί για εσάς

Ο εύκολος τρόπος για να φτιάξεις μια ιστοσελίδα (τουλάχιστον όσον αφορά τις φωτογραφίες) είναι να βρεις έτοιμες φωτογραφίες από το διαδίκτυο. Μία τέτοια επιλογή όμως έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα.

Μπερδεύει τον επισκέπτη και την εικόνα σας!

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιείτε καλώς ή κακώς θα πρέπει με κάποιο τρόπο να προσθέτουν ή να είναι συνέχεια στο κείμενό σας. Ταυτόχρονα, θέλετε να ταιριάζουν με την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας.

Επομένως, προτιμάμε να χρησιμοποιούμε αυθεντικές δικές μας φωτογραφίες που λένε μια ιστορία στους επισκέπτες μας και είναι προσαρμοσμένες στην ταυτότητά μας.

ωραίες φωτογραφίες για την ιστοσελίδα

Αν δεν μπορείτε να αποκτήσετε δικιές σας φωτογραφίες τότε καλό είναι να μειώσετε τη χρήση τους.

Σε περιπτώσεις που αντί για φωτογραφίες χρησιμοποιείτε γραφικές απεικονίσεις τότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να έχουν τον ίδιο χαρακτήρα.

Έχουν κατάλληλο μέγεθος, αναλογίες και πληροφορίες

Όταν χρησιμοποιούμε μία όρθια φωτογραφία για να καλύψουμε ένα οριζόντιο χώρο, το αποτέλεσμα είναι να την τεντώσουμε. Φυσικά είναι πολύ εύκολο κάποιος να διακρίνει ότι μία τέτοια φωτογραφία έχει παραμορφωθεί.

Οι επισκέπτες θεωρούν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι «φτηνοδουλειά» για αυτό και επιλέγουμε σωστά τις διαστάσεις των φωτογραφιών μας.

Ένα βασικό στοιχείο, όπως είπαμε προηγουμένως είναι η ταχύτητα. Όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος των φωτογραφιών μας τόσο πιο αργά φορτώνει η ιστοσελίδα σας. Επομένως, μια μεγάλη φωτογραφία θα πρέπει να βελτιστοποιείται και να έχει την κατάλληλη μορφή (PNG, JPEG, GIFF).

Τέλος, μη ξεχνάτε να δίνετε περιγραφές και τίτλους στις φωτογραφίες σας, θα βοηθήσουν εκτός των άλλων και το Search Engine Optimization.

5. Η ιστοσελίδα σου έχει την απαραίτητη νομική κάλυψη

Χρειάζεσαι πολιτική απορρήτου, δεν γίνεται αλλιώς!

Αν βγείτε στον δρόμο και ρωτήσετε περαστικούς τί είναι η πολιτική απορρήτου δεν περιμένετε να ακούσετε και πολλούς που να γνωρίζουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εσείς δεν χρειάζεστε.

Ακόμα και αν δεν τη διαβάσει κανείς όσο υπάρχει η ιστοσελίδα σας, περιλαμβάνει την κάλυψη που χρειάζεστε, ειδικά σε περιπτώσεις που ζητάτε προσωπικά στοιχεία των επισκεπτών σας. Ταυτόχρονα, σας προσδίδει κύρος στα μάτια των επισκεπτών σας.

πολιτική απορρήτου

Χρειάζεστε όρους χρήσης και προϋποθέσεις

Αρκετοί από τους πελάτες σας θέλουν να δουν τους όρους βάσει των οποίων πρόκειται να πραγματοποιήσουν τη συμφωνία μαζί σας. Είναι αρκετοί αυτοί που δίνουν σημασία στους όρους βάσει των οποίων παρέχετε για παράδειγμα εγγύηση καλής ποιότητας ή με ποιο τρόπο γίνετε η πληρωμή σε εσάς.

Επομένως, αν και βαρετή σαν διαδικασία, είναι απαραίτητη για μια καλή ιστοσελίδα.

Συμπέρασμα: η ιστοσελίδα σας μπορεί να γίνει εξαιρετική

Όπως είπαμε στην αρχή, η σχεδίαση της ιστοσελίδα σας έχει ως κύριο στόχο να σας φέρει πιο κοντά στις επίτευξη των σκοπών σας.

Θέλετε οι επισκέπτες σας να γίνονται πελάτες σας. Θέλετε να αυξάνονται τα έσοδά σας και η επιρροή σας.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, αρκεί να δοθεί η έμφαση που χρειάζεται στα σημεία που αναλύσαμε, στην σχεδίαση, στην ταυτότητα, στο περιεχόμενο, στα γραφικά και στη νομική κάλυψη.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας. Αυτά όμως είναι τα σημεία που θα πρέπει να δώσετε την μεγαλύτερη προσοχή σας ώστε να μην πάει χαμένη η επένδυσή σας.

Στην ArtisWeb σχεδιάζουμε ιστοσελίδες που έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για την επιτυχία σας. Ωραία σχεδίαση, μεγάλη ταχύτητα, μιλάνε στους πελάτες σας, εκφράζουν την ταυτότητά σας, έχουν εξατομικευμένες εικόνες και είναι νόμιμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιτυχία της ιστοσελίδα σας, επικοινωνήστε μαζί μας με το που τελειώσετε αυτό το άρθρο!

Καλή επιτυχία!

Μπορείς να μάθεις από τους καλύτερους

Η καλύτερη εγγραφή σε newsletter που έκανες ποτέ! Οδηγίες και μυστικά κατευθείαν στο email σου που θα σε βοηθήσουν να προωθήσεις τη δραστηριότητά σου…

Μην χάνεις την ευκαιρία
είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο